Espen Grjotheim har gjennom de senere årene etablert seg som en av landets mest kjente musikalartister. Han har medvirket i en lang rekke scene-, musikk og tv-produksjoner, og er kjent som en allsidig artist med en svært mangfoldig karriere.

Espen Grjotheim har gjennom de senere årene etablert seg som en av landets mest kjente musikalartister. Han har medvirket i en lang rekke scene, musikk og tv-produksjoner, og er kjent som en allsidig artist med en svært mangfoldig karriere.

Grjotheim debuterte på scenen allerede som 11-åring med rollen som Tommy i Riksteaterets oppsetning av «Folk og røvere i Kardemommeby». Det var Thorbjørn Egner selv som stod for regien. Som 15-åring spilte Espen rollen som Josef i Agder Teaters debutforestilling «Jødenes Konge». Regien var ved teatersjef Bentein Baardson. Mot slutten av 90-tallet var han med å danne bandet Stray, og signerte platekontrakt med Emi-Virgin records.

I 2001 fikk Espen en av hovedrollene i den tyske produksjonen «Fire of Dance». Etter 250 forestillinger på turne i store deler av Europa, satte Espen kursen mot London for å spille rollen som Mitch Maypole i musikalen «Saucy Jack and the Space Vixens». Forestillingen besøkte også Fringe festivalen i Edinburgh. Han turnerte videre Europa med forestillingen «Best of Musicals»

Tilbake i Norge fikk Espen rollen som Buddy Walsh i «Blanke Messingen» på Den Nasjonale Scene (DNS) i Bergen. Forestillingen vant komiprisen for beste forestilling.

Samtidig som Espen kastet klærne på DNS var han en av finalistene i den aller første sesongen av Idol i Norge, sammen med bl. annet Kurt Nilsen og Gaute Ormåsen. Videre ble det store roller i «Fame» på Chat Noir og «La Cage Aux Folles» på Oslo Nye Teater.

I 2007 ble Espen invitert med som solist på Secret Gardens plate «Inside I´m singing», sammen med artister som Elaine Page, Tommy Körberg og Barbra Streisand. Han har siden den gang vært fast vokalist for bandet og medvirket på flere plater og konserter i hele verden. Han sang også på Secret Gardens bidrag til Expo ,«Powered by nature»  i Shanghai.

I 2009 fikk Espen rollen som Sky i Abba-musikalen «Mamma Mia» ved åpningen av Folketeateret i Oslo. Noen år senere spilte han hovedrollen Galileo Figaro i Queen-musikalen «We will rock you» på samme scene.

Etter dette har Espen bl.annet spilt Jesus i «Jesus Christ Superstar», Jean Valjean i «Les Miserables», Freddy Trumper i «Chess», Amy Winehouse i «27 the Club» , Serge i «Kunst» av Yasmina Reza, samt medvirket i en rekke konserter og show i både inn og utland. I 2018 var han første norske Phantom i «The Phantom Of The Opera» på Folketeateret i Oslo.

Espen har dessuten lånt bort stemmen sin til flere animasjonsfilmer bl. annet «Princess and the frog»(Disney), «The book of Life»(20th century Fox)  «Trolls»(DreamWorks), «Rock Dog» (Dreamfactory Group) og «Lion King»(Disney)

Han ble nominert til Norsk musikkteaterpris i både 2015, 2016 og 2019, og mottok Broadwayworlds regionalaward for «Best Actor In a Musical», samt «Best Male Musical Performer Of The Decade» for sin rolle i «The Phantom of the Opera».